YAĞ ÖLÇÜM CİHAZLARI BUNU NASIL YAPIYOR? GÜVENİLİR Mİ?
Kilo kaybı sırasında yağ kitlesi kaybederken kas ve su kaybı yaşamıyor olmanızı hedefleriz. Her ikisi de tartı ağırlığınızda azalmaya sebep olsa da aslında bizim kilo kaybı dediğimiz şeyi ifade etmez. Su kaybı geçicidir. Kas kaybı ise devamlı olursa ciddi bir sorundur. O nedenle kulaktan duyma, çılgınca aç kalarak, roka kemirerek kilo verdiğinizi görseniz bile bu sonucun yağ yaktığınız için değil su veya kas kaybettiğiniz için olduğunu bilin. Yani aslında kilo vermediniz.
Vücuttaki yağ dokuyu hesaplamanın farklı yöntemleri mevcut. Ancak evlerimize de girmiş olan bu ölçümleri yapan tartılar en sık kullanılanları. Mesleğe ilk başladığımda bu işin şahikasını Tanita yapardı. Şimdi yağ ölçümü yapan tartılar Şok’da bile satılıyor:)
Gelelim bu işi nasıl yaptıklarına?
Bu cihazların 2 tipi var; sadece ayaktan ve hem ayak hem de elden ölçüm alan. Temelde prensip aynı; BIA (Bioelectrical Impedance Analysis). Bu şu demek; ölçüm yapıldığı sırada ayak veya ayak/el yardımıyla vücudunuza çok hafif bir elektrik akımı gider. Vücutta gezen bu elektrik akımına yağ ve kas farklı direnç gösterir. Cihaz bu direnci oranlar ve sonucunda karşımıza sayısal bir değer çıkar.
Ölçümden önce yapılan egzersiz, tüketilen alkol ve kahve, menstürasyon döngüsü, tokluk çıkan sonuçlarda bir hata payı yaratır. Bu cihazların literatüre göre hata payı %4 olarak gösteriliyor. Yani bazen yağ kaybetmiş olsanız da cihazda bunu göremeyebilirsiniz.
Uzun vadede bir süreci görmeniz, kontrol sağlamanız için elbette bu cihazları kullanmak avantajlı. Ben de kullanıyorum. Ama yine de dönemsel olarak mezura ile beden ölçüsü almak ve kıyafetlerinizdeki değişimi gözlemlemek hala bilinen en eski ve güvenilir yöntemlerden birisidir.
Sevgilerimle,
Hande ACAREL, M.Sc., RD
Uzman Diyetisyen, Fitoterapist ve Pilates Eğitmeni
Comentarios