İnsanlar hızlı kilo vermek için Intermittent Fasting (IF) diyetini uygulamaya başladılar. Bir süredir etrafımdan sıklıkla bu diyet süreci ve uygulama yöntemleri ile ilgili sorular alıyorum.
BESLENME TRENDLERİ 1: ARALIKLI ORUÇ EFSANESİ
IF sürecinin etki mekanizması şöyle; Uzun süreli aç kalma durumunda metabolizma karbonhidrat depolarını tüketip yağ depolarını kullanmaya başlıyor. Bu yolla da normalden daha hızlı bir yağ kaybı ve zayıflama bekleniyor.
Püf Noktası şu; Aralıklı oruç diyeti uygularken kas kaybı yaşamanız muhtemel. Bu sebepten ötürü mutlaka kas yapımını takviye edecek şekilde egzersiz yapmalı ve beslenme programlarınızı buna uygun olarak düzenlemelisiniz.
Farklı çeşitleri olmakla beraber en fazla uygulanan sistem 16:8, 5:2, Değişimli gün.
🌱Aralıklı orucun temel etki mekanizması şöyle; Uzun süreli aç kalma durumunda metabolizma karbonhidrat depolarını tüketip yağ depolarını kullanmaya başlıyor. Bu yolla da normalden daha hızlı bir yağ kaybı ve zayıflama bekleniyor.
🌱Bir diğer ve en önemli etki mekanizması ise tabi ki düşük kalorili beslenmek. Günlük enerji alımını azaltmak. Özellikle 5:2 ve değişimli gün programının temel çalışma yöntemi bu.
🌱Çalışmalar aralıklı oruç diyetinin kalori kısıtlaması yarattığını ve asıl kilo kaybının bu kısıtlanmış günlük enerji alımından kaynaklandığını da iddia ediyor.
🌱5:2 uygulaması; 5 gün normal beslenme 2 gün düşük kalorili beslenme esasına dayanır. Kilo koruma yöntemi olarak da kullanılan bir yöntem.
🌱Alternate-değişimli oruç uygulaması; 1 gün normal beslenme ertesi gün ise günlük aldığınız enerjinin 5’de 1’i kadar enerji almak esasına dayanıyor. Dolayısıyla özellikle bu 2 gün çok düşük enerji ile besleniyorsunuz. Ancak yapılan çalışmalar özellikle bu yöntemi uygulayan bireylerin düşük kalorili beslenmenin ardından gelen günlerde açlığı tolere edemeyerek normalden daha fazla enerji alımına yöneldiğini gösteriyor. Bu noktaya dikkat etmek gerekli.
🌱Aralıklı oruç diyeti uygularken kas kaybı yaşamanız muhtemel. Bu sebepten ötürü mutlaka kas yapımını takviye edecek şekilde egzersiz yapmalı ve beslenme programlarınızı buna uygun olarak düzenlemelisiniz.
🌱Kimler aralıklı oruç yöntemlerini uygulaMAMALI; Çocuklar, hamileler, emziren anneler, diyabet hastaları, hipoglisemisi olanlar, beden kitle indeksi düşük olanlar, Anoreksia ve Bulimia gibi beslenme bozukluğu olan bireyler, tansiyon hastaları!
Ama araştırmaların da kafası biraz karışık; Çalışmalar aralıklı oruç diyetinin kalori kısıtlaması yarattığını ve asıl kilo kaybının bu kısıtlanmış günlük enerji alımından kaynaklandığını da iddia ediyor. Buyurun buradan yakın:)
Bireysel deneyimleriniz neticesinde olumlu sonuçlar aldığınız, kilo kaybının devam ettiğini gözlemlediğiniz ya da size hem ruhsal hem de bedensel olarak iyi hissettiren beslenme protokollerini uyguluyor olabilirsiniz. Ve bu uyguladığınız yöntemler doğru da olsa yanlış da olsa,ne yazık ki bu kabulleri yıkmak genel olarak çok güç ... Bunun farkındayım. Ancak yine de tüm beslenme protokollerinin kişiye özel olduğunu ve sizin ihtiyaçlarınızın temel alınarak uygulanması gerektiğini unutmayın.
Sağlıklı günler dilerim herkese...
Sevgilerimle,
Hande ACAREL, M.Sc., RD
Uzman Diyetisyen, Fitoterapist ve Pilates Eğitmeni
Comments