top of page
Hande Acarel

KONSTİPASYONDAN (KABIZLIK) KORUNMANIN PÜF NOKTALARI



İKİNCİ BEYİN BAĞIRSAK

Bağırsak hareketlerinin düzeni ve sağlığı bedenin pek çok mekanizması üzerinde etkili. Sağlıklı bağırsak florası bağışıklık ve zindelik üzerindede aktif bir sonuca neden olur. Stres, yüksek oranda alkol ve şeker tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, düşük lif tüketimi pek çok etken bağırsaktaki iyi ve kötü bakteri oranını olumsuz anlamda değiştirir. O nedenle düzenli egzersiz ve doğru beslenme seçimleri çok önemli.


Dışkılamanın aynı zamanda bir alışkanlık olduğunu unutmayın! Çoğu alışkanlık gibi dışkılamak için de günün belli saatlerinde, alışkın olduğunuz şekilde tuvalette zaman geçirmeli ve ertelememelisiniz. Çoğu zaman stresin dışkılama istediğini azalttığını biliyoruz. O nedenle günün belli zamanlarında tuvalette bir miktar zaman geçirmek ve kendinize bu zamanı ayırmanız kritik. Sadece bu tavır bile düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmanızı sağlayabilir.


HANGİ DURUMA KABIZLIK DENİR?

Öncelikle normal dışkılama nedir onun adını tam koymak lazım. Her 3 günde bir veya günde en fazla 3 kere olur. Bunun dışında kalan sıklıklar kabızlık olarak değerlendirilir. Her gün dışkılamak gerektiği doğru bir bilgi değildir. Aksine strese neden olur.

Sıklık dışında ıkınma ve dışkının sertliği gibi konular da kabızlığı belirler.

 

KONSTİPASYONUN SEBEBİ NEDİR?

Eğer herhangi bir hastalığın belirteci değil de konu beslenme ve yaşam şekliyle ilgiliyse çoğunlukla sebebi şunlardır;

·      Diyetle yetersiz lif alımı

·      Hareketsizlik

·      Az su tüketmek

·      Buna karşı fazla çay kahve tüketimi

·      Bir takım ilaç ve takviyeleri fazla tüketmek (demir en başta geleni)

·      Tansiyon ilaçları ve bir kısım antidepresanlar

 

KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

·      Yemek yerken lokmalarınızı iyi çiğneyin. Sindirime gönderdiğiniz besinin yüzey alanını küçültün.

·      Su tüketimini 1,5-2 lt’de tutmaya gayret edin.

·      Lif tüketimi günde 25 gr olmalı. (Örneğin 1 tabak sebze yemeği yaklaşık 10 gr lif sağlıyor. 1 adet kabuklu elma 3-5 gr civarı)

·      Rezene çok iyi bir bağırsak düzenleyicidir mutlaka günde 1 kere rezene için.

·      Soğutulmuş ıhlamur fonksiyonel tıpta sıklıkla kullandığımız bir botaniktir. Öncelikle demleyip ardından soğuması için bekledikten sonra tüketin. Müsilaj etkisini hissedeceksiniz.

·      Probiyotikler bağırsak florasında çok etkin. Günlük beslenmeye dahil edin. En iyi doğal probiyotik kaynakları; kefir, boza, yoğurt, turşu, tarhana, ekşi mayadır.


Konstipasyon başlamadan önce bu maddelere dikkat etmek önlem almak için yeterli. Ancak bütün dikkatinize rağmen kronik olarak devam eden konstipasyon sorununuz varsa mutlaka ertelemeden bir doktora görünmenizde fayda var.


KONSTİPASYON VE KİLO İLİŞKİSİ

Konstipasyon yaşamanız kilo verme süreciniz önünde bir engel değildir. Ancak sürecin daha yavaş ilerlemesine neden olabilir. Yavaş bağırsak hareketi yavaş metabolik yanıtın habercisi olabilir. Ancak bu durum kilo vermemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece düzenli bağırsak hareketi sağlayabilmek için bir sistem oluşturmanız gerektiği anlamına gelir.

 

Sevgilerimle,


Hande ACAREL, M.Sc., RD

Uzman Diyetisyen, Fitoterapist ve Pilates Eğitmeni 

15 views0 comments

Comments


bottom of page